Cała prawda o smaku

powrót do góry
kanał 80
NIE MASZ JESZCZE NC+ GO?
ZAMÓW ONLINE LUB ZADZWOŃ 22 22 00 000

OCEŃ

  • Kanał BBC Earth HD
  • Data emisji 2021-04-08 17:55 - 18:55
  • Gatunek dokument, Inne
  • Czas trwania 01:00:00
  • Tytuł oryginalny The Truth About Taste
  • Produkcja Wielka Brytania
  • Reżyseria Nicola Stockley
  • Obsada Andrew Scott, Linda Bartoshuk, Molly Birnbaum, Jackie Blissett, Homaro Cantu, Harry Klee
Program o zmyśle smaku, który służy żywym organizmom do rozpoznawania składu pokarmu. Receptory tego zmysłu - kubki smakowe - są umieszczone na języku, podniebieniu miękkim i tylnej ścianie gardła. Człowiek ma pięć rodzajów receptorów smakowych. Przez długi czas wyróżniano cztery podstawowe smaki: słony, słodki, gorzki i kwaśny. W 2000 roku wyodrębniono piąty smak - umami, który często jest określany jako smak glutaminianu sodu i wielu ludziom kojarzy się z kuchnią azjatycką.

OCEŃ

  • Kanał BBC Earth HD
  • Data emisji 2021-04-08 17:55 - 18:55
  • Gatunek dokument, Inne
  • Czas trwania 01:00:00
  • Tytuł oryginalny The Truth About Taste
  • Produkcja Wielka Brytania
  • Reżyseria Nicola Stockley
  • Obsada Andrew Scott, Linda Bartoshuk, Molly Birnbaum, Jackie Blissett, Homaro Cantu, Harry Klee
Program o zmyśle smaku, który służy żywym organizmom do rozpoznawania składu pokarmu. Receptory tego zmysłu - kubki smakowe - są umieszczone na języku, podniebieniu miękkim i tylnej ścianie gardła. Człowiek ma pięć rodzajów receptorów smakowych. Przez długi czas wyróżniano cztery podstawowe smaki: słony, słodki, gorzki i kwaśny. W 2000 roku wyodrębniono piąty smak - umami, który często jest określany jako smak glutaminianu sodu i wielu ludziom kojarzy się z kuchnią azjatycką.